Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Rumsfeld szerint az iraki felkelés 12 évig is eltarthat

MTI
2005.06.27. 01:05
Kapcsolódók (1)
Az amerikai védelmi miniszter azt mondta vasárnap, hogy az iraki felkelők még akár 12 évig is harcolhatnak az iraki kormány ellen. Donald Rumsfeld az amerikai Fox televízió vasárnapi beszélgető műsorában olyan kérdésekre válaszolt, amelyek főként az iraki háborúra, a növekvő amerikai veszteségekre, az iraki lázadók folytatódó támadásaira és a háború értelmére vonatkoztak.

"Ez a felkelés még több évig eltarthat, a lázadók 5, 6, 8, 10-12 évig folytathatják a harcot" - mondta Rumsfeld, akinek értékelését megelőzően látott napvilágot az AP-Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása, mely szerint 27 hónappal az iraki invázió kezdete után az amerikaiak több mint fele már hibának tartja a háború elindítását. A háború kezdete óta legkevesebb 1735 amerikai katona halt meg Irakban.

Rumsfeld elismerte, hogy vannak olyan felmérések, melyek azt sugallják, hogy a háború társadalmi támogatottsága némileg csökkent. Az elnöknek, a kormánynak és a katonai vezetésnek az a feladata - hangsúlyozta -, hogy megmutassák: sikerült haladást elérni politikai, gazdasági és biztonsági síkon egyaránt.