Piroska
-2 °C
5 °C

Harmincmillió eurónyi kárpótlást kap az egykori román király

MTI
2005.06.29. 18:07

Harminc millió eurós kárpótlást szavazott meg a román parlament I. Mihály volt uralkodónak az 1947. évi trónfosztásakor elkobzott Prahova-völgyi kastélyaiért és más javaiért.

A román parlament szenátusának májusi jóváhagyó döntése után szerdán a képviselőház is elfogadta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a román állam 30 millió eurós kárpótlást fizet a trónjától 1947. december 30-án megfosztott I. Mihály királynak a sinaiai Peles nevű birtokon épült három kastélyáért, más ingatlanaiért, gyűjteményeiért, értéktárgyaiért és egyéb elkobzott javaiért.

A kárpótlási összeget két év leforgása alatt három részletben fizeti ki a román kincstár. Az első részlet kifizetésére 30 nappal a törvény hatályba lépése után kerülhet sor. A pénzbeli kártérítésen túl a most elfogadott törvény értelmében a román állam visszaadja egykori uralkodójának a Prahova-völgyi Sinaia nevű üdülőtelepen található Lovagok Villáját, valamint a hozzá tartozó javakat.

A pénzbeli és természetbeni kárpótlás mellett a most 85 éves I. Mihály, egykori román államfői minőségében élete végéig használhatja a román főváros parkos övezetében található Erzsébet-palotát. Ugyanez a használati jog illeti meg a volt király nagyobbik leányát, Margit hercegnőt és ennek férjét, Radu herceget. Ugyanakkor a volt uralkodó különleges rendezvények megszervezésére használhatja három egykori sinaiai kastélyát, a Pelest, a Pelisort és a Fisort, amennyiben a szóban forgó rendezvények megszervezésében és lebonyolításában a román állam is részt vesz.