Klaudia
-4 °C
2 °C

Nyolcórás tűzharc Haitin

MTI
2005.06.30. 07:54
Háromszáz ENSZ-békefenntartó Haiti fővárosában szerdán megostromolt egy nyomortanyát, ahová egy, a korábbi elnökhöz, Jean-Bertrand Aristide-hoz hű fegyveres banda vette be magát, és kiszabadított fogságukból egy túszt; a lövöldözésben az ENSZ-katonák legkevesebb hat fegyverest megöltek, és ötöt megsebesítettek.

Az ENSZ-katonák nem szenvedtek veszteségeket a Port-au-Prince Bel-Air gettójában lezajlott nyolcórás tűzharcban - közölte Jorge Smicelapo, a világszervezet katonai szóvivője. Az akcióban 13 gyanúsított bűnözőt letartóztattak, és átadtak a haiti rendőrségnek.

A sértetlenül kiszabadult női túsz, Wendy Maude kedden esett az emberrablók fogságába. Egy helyi rádió jelentése szerint a vöröskereszt alkalmazásában áll. Korábban a rendőrség azt közölte, hogy az elmúlt napokban több túszt is sikerült kiszabadítani.

Az ENSZ-békefenntartókat több mint egy éve vezényelték a káoszba és anarchiába süllyedt Haitira, ahol különféle fegyveres csoportok emberrablásokkal és gyilkosságokkal tartják rettegésben a lakosságot.

A brazil irányítás alatt álló, 7400 fős ENSZ-békefenntartó erőt többször bírálták amerikai és haiti illetékesek amiatt, hogy nem képes hatékonyan fellépni a fegyveres bandákkal szemben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt héten úgy döntött, hogy újabb ezer kéksisakost küld a szigetországba az októberre és novemberre tervezett választások előtt.