Eleonóra
-1 °C
2 °C

Amerikaiak lőtték agyon az iraki ENSZ-nagykövet egyik rokonát

MTI
2005.07.02. 09:07
Irak ENSZ-nagykövete pénteken azzal vádolt meg amerikai tengerészgyalogosokat, hogy hidegvérrel agyonlőtték egy közeli rokonát egy júniusi házkutatás során a nyugat-iraki Hadita város közelében.

Az Egyesült Államok támogatójaként ismert Szamír Szumajdaje azt mondta, hogy amerikai tengerészgyalogosok egy házkutatás során agyonlőtték unokatestvérének fiát egy kis faluban, nem messze a Hadita-gát melletti amerikai támaszponttól. A nagykövet szerint minden arra mutat, hogy az amerikai katonák egy ártatlan, fegyvertelen civilt gyilkoltak meg. A nagykövet írásos és szóbeli nyilatkozatban követelte a gyilkosság felderítését, megjegyezve, hogy az incidens miatti felháborodás kockára teheti az Egyesült Államok vezette iraki újjáépítés társadalmi támogatását.

Az amerikai hadsereg Irakban nyilatkozatot adott ki, amelyben elismerte, hogy a nagykövet által megjelölt helyen és időpontban a koalíciós erők részvételével az elmondottaknak "nagyjából megfelelő" események történtek. Stephen T. Johnson vezérőrnagy közölte, hogy komolyan veszik a nagykövet panaszát, és részletes vizsgálatot indítanak az ügyben.