Gerzson
-3 °C
3 °C

Megkezdődtek Albániában a parlamenti választások

MTI
2005.07.03. 09:47
Megkezdődött a szavazás Albániában, ahol a parlament 140 képviselőjét választhatja meg a mintegy 2,8 millió szavazásra jogosult állampolgár.

Albánia jövője szempontjából fontos, hogy a korábbi választásoktól eltérően most rendezetten, szabálytalanságoktól mentesen bonyolódjék le a voksolás, hiszen a balkáni ország európai uniós tagságra törekszik (ennek jegyében jelenleg társulási szerződésről tárgyal az európai integrációs szervezettel), és bizonyítania kell, hogy politikailag érett az integrációra.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke figyelmeztette a napokban Fatos Nano albán kormányfőt, hogy hátráltathatja a társulási szerződésről folytatott tárgyalásokat, ha a választások nem felelnek meg a nemzetközileg elfogadott normáknak.

27 párt 1253 jelöltje pályázik a képviselői helyekre. Annyi szinte bizonyosra vehető, hogy egyetlen pártnak sem sikerül abszolút többséget szereznie.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott legutóbbi közvélemény-kutatási adat szerint a jobbközép ellenzék egy százalékkal vezet a kormányzó szocialisták előtt. A megkérdezettek 35 százaléka felelt úgy, hogy Sali Berisha volt elnök Albán Demokrata Pártjára (PDS) voksol, s 34 százalék vallotta magát a kormányzó szocialisták szavazójának.

A Gallup Intézet által végzett felmérés szerint a szavazatok tíz százalékára számíthat az Albán Szocialista Pártból kiszakadt Szocialista Integrációs Mozgalom. Ezzel a mérleg nyelve lehet, rajta múlhat, hogy a két nagy párt melyike alakíthat kormányt a választások után.

A szavazóhelyiségek este hét óráig tartanak nyitva. Az első nem hivatalos eredmények hétfőre várhatók.