Szilárda
0 °C
6 °C

Fegyveres összecsapás egy hindu-mohamedán kegyhelyen

MTI/AP
2005.07.05. 07:26

Fegyveresek hatoltak be kedden az indiai Ajodhja hindu zarándokhelyre, a rendőrökkel kirobbant összecsapásban öt támadó meghalt. A fegyveresek zarándokoknak álcáztak magukat, és így jutottak be az egyébként őrzött területre. Tűzet nyitottak és kézigránátokat hajítottak el. A kibontakozó heves harcban a rendőrök végeztek velük.

Az észak-indiai zarándokhelyen hindu fundamentalisták templomot akarnak emelni egy olyan mecset helyén, amelyet 1992-ben hinduk romboltak le. A XVI. században épült mecset lerombolása 13 évvel ezelőtt országszerte zavargásokat váltott ki, amelyben emberek ezrei haltak meg. A vitatott területen eredetileg egy Ráma istennek szentelt hindu kegyhely állt, amit Bábúr mogul császár leromboltatott, és helyébe mecsetet építtetett. Az első muzulmán-hindu összecsapások 1855-ben törtek ki, és az ellentétek azóta is többször fellángoltak, ez vezetett a mecset 1992-es lerombolásához.

Ajodhja nagyon jelentős vallási központ Uttar Pradesh államban. A településen több ezer hindu templom és kegyhely, illetve 250 mohamedán mecset van.