Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Pokolgépeket találtak Boszniában a srebrenicai emlékműnél

MTI/AP
2005.07.05. 12:27

Pokolgépeket talált a boszniai rendőrség Potocariban, az 1995-ös srebrenicai mészárlás áldozatainak emlékére felépített központnál kedden, nem egészen egy héttel a településen történt mészárlás tizedik évfordulója előtt.

A rendőrség szóvivője közölte, hogy a robbanóanyagról az EU-békefenntartók tájékoztatták a hatóságokat. A területet kedd hajnalban lezárták és tűzszerészeket küldtek, hogy aknakeresőkkel átvizsgálják a helyszínt. Egy helyen pokolgépeket találtak, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy milyen típusúakat, és azt sem lehet tudni, hogy másutt vannak-e hasonlóak. A szakértők most a robbanóanyagok biztonságos eltávolításán dolgoznak, mondta a szóvivő. A rendőrség ellenőrző pontot állított fel a központ bejáratánál.

A boszniai szerb haderő katonái 1995. július 12. és 16. között közel nyolcezer srebrenicai muzulmánt, javarészt férfit és fiút gyilkoltak meg, miután Ratko Mladic szerb főparancsnok emberei elfoglalták az ENSZ-övezetté nyilvánított "biztonságos" várost. A tömegsírokban talált holttestek közül eddig ötezret exhumáltak, a DNS-vizsgálatok segítségével 1620 áldozatot azonosítottak.

A mészárlás tizedik évfordulóján, július 11-én rendezendő megemlékezésre a szervezők ötvenezer embert várnak.