Piroska
-1 °C
5 °C

NATO: Nem gyakorlunk nyomást Magyarországra

MTI
2005.07.05. 13:17

A NATO szeretné, ha tagállamai fokozottabban bekapcsolódnának az afganisztáni békefenntartó misszióba: ez azonban az összes tagországra vonatkozik, nemcsak Magyarországra, közölte egy brüsszeli NATO-forrás. A nyilatkozó cáfolta, hogy az ügyben a katonai szövetség külön nyomást gyakorol a magyarokra.

A NATO 2003 nyarán vette át az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) irányítását. Ez a katonai szövetség első, Európán kívüli akciója. A katonai szövetség úgynevezett vidéki újjáépítő csoportokat (PRT) is létrehozott, ezek néhány száz főből állnak, részben katonákból, részben civilekből. A PRT-k létrehozása azonban nagyon lassan halad, a tagállamok ugyanis ódzkodnak katonákat, és drága harci eszközöket vezényelni a távoli, és még mindig veszélyes dél-ázsiai országba. Ez magyarázza, hogy a NATO vezetői immár hosszabb ideje az összes tagállamnál sürgetik a nagyobb szerepvállalást.

Havril András vezérezredes, vezérkari főnök május közepén Brüsszelben közölte, hogy Magyarország szeretne tapasztalatokat gyűjteni arról, miként lehet PRT-t működtetni. Magyarország egyébként már állomásoztat egy századot Afganisztánban, az ISAF keretében.