Eleonóra
-1 °C
2 °C

Több tízezer évet kértek az al-Kaida-per vádlottjaira

MTI
2005.07.06. 01:15
Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elleni, Európában eddigi legnagyobb bírósági tárgyalás ért véget kedd este Madridban a védelem zárszavával. Az ítélet az elkövetkező hetekben várható. A két és fél hónapig tartó eljárás során a hírhedt terrorszervezet huszonnégy tagja ült a vádlottak padján, akik az al-Kaida egyik spanyolországi sejtjéhez tartoztak.

A csoport három vezetőjét a madridi hatóságok azzal vádolták, hogy részt vettek az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások előkészítésében és finanszírozásában. Ezen túlmenően azt a vádat is felhozták ellenük, hogy kapcsolatban álltak a 2004 március 11-i spanyolországi merényletek szervezőivel. A madridi vonatok elleni merényletek 191 halálos áldozatot követeltek.

A vád képviselői a három fővádlottra összesen 74 000 év börtönbüntetést indítványoztak. A spanyol jog szerint ugyanis az Egyesült Államok-beli terrortámadások 2973 halottja külön-külön gyilkosságnak számít, s ebben az esetben a bíróság minden elkövetett gyilkosságra a mindenkori legmagasabb büntetést követeli.