Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Letartóztatták Zarkávi mentorát

MTI
2005.07.06. 06:31
Letartóztatták a jordániai hatóságok az Irakban működő, hírhedt jordániai terrorista, Abu Muszab az-Zarkávi szellemi mentorát - jelentette szerda hajnalban az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

Az arab televízió jordániai tudósítóját idézte, aki beszámolt arról, hogy a hatóságok letartóztatták Eszam al-Barkávit (más nevén Abu Mohammed al-Makdiszit). A letartóztatás akkor történt, amikor a hírtelevízió éppen interjút készített vele.

Eszam al-Barkávi és Abu Muszab az-Zarkávi korábban egy jordániai börtönben ismerkedett meg. Barkávi nézetei annak idején nagy hatással voltak Zarkávira. Számos harcias iszlám csoport hivatkozik úgy filozófiájára, mint tevékenységének alapjára. Ugyanakkor Barkávi a közelmúltban egy interjúban úgy vélekedett, hogy az ártatlan irakiak életét kioltó merényletek beszennyezik az iszlámot.

A jordániai hatóságok egyébként a közelmúltban egyszer már letartóztatásba helyezték őt, de hat hónap után elrendelték szabadon bocsátását.

Barkávi az elmúlt időszakban mindvégig Jordániában maradt, miközben Zarkávi Irakba menekült. A terrorista vezér mentorát a jordániai hatóságok az elmúlt időszakban több ízben megvádolták azzal, hogy amerikai intézmények ellen tervezett támadásokat.