Bernadett
-2 °C
4 °C

Katonai együttműködésbe kezd Irán és Irak

MTI/Reuters
2005.07.07. 12:00

Katonai együttműködési megállapodás tervét jelentette be csütörtökön Irak és Irán, hangsúlyozva, hogy ebben senki sem akadályozhatja meg őket. A két ország 1980-1988 között háborút vívott egymással, és még nemrégiben is elhangzott Bagdadban az a vád, hogy Teherán átengedi területét az új iraki rendszer elleni támadásokhoz. Tavaly, amikor Irán kiképzési segítséget ajánlott fel az iraki határőrségnek, fagyos elutasításba ütközött.

"Új fejezet kezdődik a kapcsolatainkban Irakkal. Széleskörű védelmi együttműködésbe fogunk. Bizottságokat alakítunk az aknák felszedésére, az eltűntek azonosítására és arra, hogy segítsük az iraki hadsereg modernizálását" - jelentette ki Ali Samháni, Irán védelmi minisztere.

Arra a felvetésre, hogy az Egyesült Államok ellenezheti az iraki-iráni katonai együttműködést, Samháni úgy reagált: "Senki sem tud megakadályozni bennünket a megállapodásban". Ugyanezt hangsúlyozta Szaadún ad-Dulaimi iraki védelmi miniszter: "senki sem diktálhat Iraknak a többi országgal való kapcsolataiban".