Emőke
-4 °C
9 °C

A fehérorosz rendőrség megakadályozott egy újságíró emlékére tartott ellenzéki tüntetést

MTI
2005.07.07. 22:15
Feloszlatott a rendőrség csütörtökön Minszk központjában egy ellenzéki tüntetést, amelyet egy öt éve eltűnt fehérorosz újságíró emlékére tartottak. Az újságíró feleségét egy rendőr arcul ütötte.

Mintegy negyvenen, közöttük Anatolij Lebegyko, a liberális Fehéroroszországi Egyesült Polgári Párt elnöke, a 2006. évi elnökválasztás egyik lehetséges elnökjelöltje, akartak tüntetni az Október téren, az elnöki hivataltól nem messze, de a rendőrök megakadályozták az akciót.

Dmitrij Zavadszkij, az ORT orosz televízió operatőre 2000. július 7-én tűnt el, amikor kollégája, Pavel Seremet elé ment a minszki repülőtérre. Gépkocsiját később üresen megtalálták.

Zavadszkij volt 1997-ben a középpontjában annak a botránynak, amely feszültté tette a Minszk-Moszkva viszonyt, miután kollégájával együtt a fehérorosz biztonsági szolgálat, a KGB őrizetbe vette a litván határon folyó csempészésről készült riport miatt.

2002 márciusában a fehérorosz különleges erők két tagját ítélték életfogytiglanra, miután bűnösnek találta őket a bíróság az újságíró eltűnésében. Az ellenzék szerint nem a valódi bűnösöket vonták felelősségre.

"Mindaz, ami az utóbbi években történik, és ahogyan a hatóságok a problémával foglalkoznak, arról tanúskodik, hogy igen magas állású személyek vettek részt eltüntetésében" - mondta csütörtökön az újságíró felesége.

Az ellenzék Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök rendszerét vádolja több ellenzéki politikus eltüntetésével. Közöttük volt Viktor Goncsar volt miniszterelnök-helyettes és Jurij Zaharenko volt belügyminiszter, akiket 1999-ben raboltak el. Mindketten a Fehéroroszországi Egyesült Polgári Párt tagjai voltak.