Eleonóra
-1 °C
2 °C

Hazahozzák Irakból a magyar technikai eszközöket

MTI
2005.07.08. 15:23

Elindult Irakból Szlovéniába az a hajó, amely a Magyar Honvédség technikai eszközeit szállítja - közölte a Honvédelmi Minisztérium pénteken az MTI-vel. A 31 harc- és gépjárművet, egyéb technikai eszközöket, valamint 19 konténert szállító hajó - egy 4 fős magyar csoport kíséretében - péntek reggel indult Irakból Szlovéniába - tájékoztatta az MTI-t közleményében Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke.

A technikai eszközök a szlovéniai Koper kikötőjéből július második felében vasúton érkeznek meg Magyarországra, a Somogy megyei Kiskorpádra. A technikai eszközök hazaszállítását a Magyar Honvédség szakértői csoportja készítette elő. A hadfelszereléseket két amerikai katonai konvoj szállította Al-Hillahból Um Qassar kikötőjébe az elmúlt napokban.

Mint ismeretes, a MH Szállító Zászlóalj 2004 decemberében parlamenti döntés alapján fejezte be tevékenységét a koalíciós erők kötelékében, Irakban. Irakot tavaly december 20-án hagyta el a magyar szállító zászlóalj utolsó katonája. Felszerelésük egy részét azért hagyták hátra, hogy azokat a NATO iraki kiképzőközpontjának védelmére felajánlott magyar őrszázad használhassa majd, ám ennek a küldetésnek a kezdete a minisztérium tájékoztatása szerint ebben az évben már nem várható.

BHK/BTR