Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Felgyújtotta magát egy férfi az ukrán parlament előtt

MTI
2005.07.08. 15:30

Felgyújtotta magát egy férfi az ukrán parlament előtt, tiltakozásul az ukrán bíróságokon és az egész közéletben tapasztalható korrupció miatt, de életben maradt. Egyes szemtanúk szerint az ötvenéves Jurij Ljasenko az ingét gyújtotta meg, majd letépte magáról, s csak a haja perzselődött meg. Mások szerint a férfi ruháját a parlamentet őrző rendőrök tépték le, s orvost hívtak hozzá. Korábban hét férfi fenyegetőzött önégetéssel, s valamennyiüknél üvegbe töltött benzin van. A helyszínen több százan gyűltek össze, két mentőautó is érkezett.

Az Ukrajna különböző részeiből érkezett férfiak május 16-a óta tiltakoznak Kijevben a törvényhozás épülete előtt a bírósági korrupció és az igazságügyi szervek tétlensége miatt. Az egyik résztvevő közölte: az ukrán elnök titkársága ígéretet tett arra, hogy ügyük kivizsgálására különleges csoportot hoznak létre, de eddig nem történt semmi. Ezért határozták el magukat a kétségbeesett akcióra.

Egy másik résztvevő, Nyikolaj Gubenko kijelentette: társainál olyan kompromittáló anyagok vannak, amelyek elegendőek ahhoz, hogy az ügyben vizsgálat induljon. Ezekkel az adatokkal a képviselők is rendelkeznek, de mégsem történt semmi. A tiltakozó akció résztvevői azt szeretnék elérni, hogy az államelnökség, a parlament és a kormány képviselőiből alakuljon különleges vizsgáló csoport a tények feltárására.