Piroska
-1 °C
5 °C

Negyven újságíró halt erőszakos halált

MTI
2005.07.08. 18:24

Világszerte negyven újságírót öltek meg a munkájával összefüggésben az idei év első felében a bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) pénteken közreadott összesítése szerint. Az 1951-ben a sajtószabadság elterjesztésének céljával megalapított intézet adatai szerint a legtöbb sajtómunkás - tizenegy - Irakban vesztette életét, közülük többeket csak azért öltek meg, mert nyugati, vagy amerikai tömegtájékoztatási eszközök alkalmazásában álltak.

Amint az az adatsorból kiviláglik, a válságövezetekben dolgozó újságírókén kívül jellemzően a korrupciós, vagy a kábítószer-kereskedelemmel összefüggő, illetve egyéb bűnügyeket leleplező riportok készítőinek élete forog a legnagyobb veszélyben.

Az intézet térségekre lebontva is ismertette a szomorú statisztikát: eszerint tizenhárom újságírót öltek meg a Közel-Keleten, tizennégyet Ázsia többi részén - közülük hatot a Fülöp-szigeteken - , továbbá kettőt-kettőt Latin-Amerikában, Afrikában és Európában. Afrikában mindkét haláleset Szomáliában történt, az európai újságíró-gyilkosságok egyikét Azerbajdzsánban, a másikat a dél-oroszországi Dagesztánban követték el. Az IPI összesítése szerint tavaly világszerte 78 újságírót öltek meg.