Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Harminchárom halottja van három öngyilkos merényletnek Irakban

MTI
2005.07.10. 12:40
Az első, bagdadi merénylet huszonöt emberéletet oltott ki. A robbantás, amelynek célpontja egy katonai toborzóiroda volt az iraki főváros nyugati részén, 47 további személy sérülését okozta - közölték rendőri és kórházi források. Mintegy 400 jelentkező tolongott az iroda előtt, amikor a merénylő felrobbantotta az övére erősített robbanószerkezetet. Ezt a toborzóirodát már korábban is több alkalommal támadták öngyilkos merénylők.

A másik öngyilkos merényletet autóba rejtett robbanószerkezettel hajtották végre az arab ország északi részén fekvő Kirkuk központjában. Ennek legalább négy halálos áldozata és 15 sérültje volt. Ebben az esetben a rendőrség nem tudja, mi lehetett a támadás tervezett célpontja, hiszen a robbantás helyszíne közelében nincs semmilyen katonai vagy rendőri létesítmény, és ilyen jellegű gépkocsikonvoj sem haladt arra a detonáció pillanatában. Szóba jöhet esetleg a városi elöljáróság épülete, amely a robbanás körzetében van, ám meglehetős távolságra attól a helytől, ahol a Mercedes gépkocsiban elhelyezett szerkezetet működésbe hozták. A halálos áldozatok és a sérültek a közeli központi kórházba tartó emberek közül kerültek ki.

Moszulban egy öngyilkos merénylő robbanóanyaggal megrakott autón belehajtott egy rendőri gépkocsioszlopba. Négy rendőr életét vesztette, további három megsérült az Irak északi részén fekvő városban. A rendőri konvojhoz tartozott Szálem Száleh Mesál rendőr dandártábornok gépkocsija is. Feltehetőleg a tábornok lehetett a fő célpont, ő azonban sértetlenül megúszta a támadást.