Valér
4 °C
8 °C

Rice Pekingben békéltet

MTI
2005.07.10. 13:18
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter felszólította a kínai vezetőket Pekingben vasárnap, hogy kezdjenek közvetlen tárgyalásokat Tajvan kormányával a sziget státusának békés rendezéséről, és nyújtsanak kezet a dalai lámának, Tibet emigrációban élő vallási vezetőjének.

Hu Csin-tao kínai elnökkel és Ven Csia-pao kormányfővel folytatott tárgyalásai után Rice örvendetesnek nevezte pekingi sajtóértekezletén, hogy Kína tárgyalásokat kezdett tajvani ellenzéki pártokkal, de úgy vélekedett, hogy tovább kellene lépni, és Pekingnek tárgyalnia kellene a sziget választott kormányával is.

Tajvan a kínai polgárháború befejezése (1949) óta gyakorlatilag önálló, de nemzetközi jogilag továbbra is Kína része. Rice hangsúlyozta, hogy Washington szerint békésen kell rendezni a sziget státusának kérdését. Hozzátette, hogy kormánya nem támogat egyetlen olyan lépést sem, amely egyoldalúan változtatná meg a status quót.

Az amerikai külügyminiszter - mint sajtóértekezletén elmondta - hangoztatta a kínai vezetők előtt: a dalai láma nagy erkölcsi tekintéllyel bíró személyiség, és nem jelent semmiféle veszélyt Kínára nézve. Kijelentette, hogy Washington kedvező fejleménynek tartaná, ha Peking kezet nyújtana a tibeti vallási vezetőnek, és rendszeres kapcsolatot tartana vele.