Mátyás
-6 °C
1 °C

Az osztrák elnök óvott a vak gyűlölettől a londoni merényletek után

MTI
2005.07.10. 14:10
Az osztrák elnök szerint nem szabad vak gyűlölettel és eltúlzott reakciókkal válaszolni a terrorista akciókra, mert ez a fajta reagálás a civilizációk konfliktusához vezethet. Heinz Fischer köztársasági elnök az ORF-televíziónak adott vasárnapi bécsi nyilatkozatában nem támogatta azokat a felvetéseket, hogy a londoni terrortámadások nyomán korlátozzák a polgári szabadságjogokat a magánéletbe való nagyobb beavatkozás eszközeivel, például a telefonbeszélgetések és az internetes levelezés rögzítésével.

A volt szociáldemokrata politikus - aki egy évvel ezelőtti államfővé választásakor lemondott minden párttisztségéről - hangsúlyozta, hogy sokkal inkább arról van szó: védelmezni kell az európai életformát, és el kell gondolkozni azon, hogyan lehetne küzdeni a terrorizmus mögött fellelhető zavaros elképzelésekkel szemben. Fischer elmondta, az osztrák igazságügyi miniszterrel tartott konzultációján megállapították, hogy Ausztriában kielégítő a jogi helyzet, semmiféle drámai változtatásra nincs szükség az osztrák társadalmi struktúrában.

Az államfő szerint megfelelő az együttműködés az osztrák állami szervek és az Ausztriában élő muzulmánok között, valamint a muzulmán vallási közösséggel is. Emlékeztetett arra, hogy a semlegesség alapján Ausztria - Svédországhoz és Finnországhoz hasonlóan - nem vett részt az iraki háborúban, és ennek is meghatározott jelentősége van. Kifejtette, hogy nem szabad engedni a gyűlölet és az erőszak kiszélesedésének, hanem továbbra is az értelem alapján kell tevékenykedni.