Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mecseteket támadtak meg Angliában

MTI
2005.07.10. 23:47
Több mecsetet megtámadtak Angliában a csütörtökön elkövetett londoni merényletsorozat óta - közölte vasárnap este a brit muszlim közösség legnagyobb sajtószolgálata. A mértékadó Muslim News - amely az 1,6 milliós nagy-britanniai muszlim közösség nevében élesen elítélte a pokolgépes robbantásokat - vasárnapi beszámolójában azt írta, hogy eddig összesen négy mecsetet ért komolyabb támadás.

Péntek hajnalban a leedsi Al Madina Jamia mecsetre ismeretlen tettesek gyújtóbombát hajítottak. A keletkezett tüzet a tűzoltók oltották el. Szombaton kora reggel a kelet-londoni Mile End kerület iszlám oktatási és kulturális központjának mind az öt utcai ablakát bezúzták. Hasonló támadás érte a nyugat-angliai Bristol két mecsetjét is.

A Muslim News beszámolója szerint emellett gyűlölködő falfirkák is megjelentek, és hírek érkeztek arról, hogy Londonban és Bristolban muszlim nőket értek atrocitások, bár ez utóbbi értesüléseket a sajtószolgálat szerint egyelőre nem sikerült megerősíteni. A Scotland Yard éppen vasárnap óvta igen erőteljes hangú felhívásban a lakosságot attól, hogy a merényletek szította dühöt a muszlim közösségen töltsék ki.