Sára, Márió
2 °C
6 °C

Eddig békésen menetel az Orániai Rend

MTI
2005.07.12. 21:01
Viszonylag békésen zajlott le kedden Észak-Írországban a protestánsok menete, de a felekezetek vezetői figyelmeztettek arra, hogy Belfastban erőszakos cselekmények robbanhatnak ki, amikor a menet katolikusok lakta területen halad át.

Ardoyne katolikus településen hatvan lakos ülősztrájkba kezdett tiltakozásul azért, mert engedélyezték a menet áthaladását a területen. A rendőrség egyenként vitte el a résztvevőket. A rendőrség páncélozott járművekkel és katonai teherautókkal sorakozott fel az utcákon így alkotva sorfalat a protestánsok menetének.

A brit hadsereg tűzszerészei egyébként kedden egy robbanószerkezetet hatástalanítottak az egyik menet útvonalán. A pokolgépet irányított robbantással tették ártalmatlanná a főleg protestánsok lakta Lisburn és Moira települések között, Belfasttól 30 kilométerre.

A felvonulási évad csúcspontja minden évben július 12-e, amikor a legnagyobb nem pártjellegű északír protestáns szervezet, az Orániai Rend egyszerre több száz menettel emlékezik az ír katolikusok több mint 300 évvel ezelőtti lázadásának leverésére.