Géza
-12 °C
-4 °C

Irakban is üldöznék a kurdokat a törökök

2005.07.14. 11:29

Törökország jogot formál arra, hogy iraki területen is üldözze a török kurd lázadókat - jelentette ki szerdán egy késő esti televíziós műsorban Recep Tayyip Erdogan török kormányfő. A kijelentés előzménye, hogy szerdára virradóra a kurd lázadók rakétákkal lőttek egy kelet-törökországi katonai bázist, Bingöl város közelében pedig egy katona megsérült; gépkocsija a szakadárok által elhelyezett aknára futott.

Erdogan hozzátette, hogy Ankara a közeljövőben ugyan nem tervez iraki területre való behatolást, de a kormányfő bírálta az Egyesült Államokat, amiért még mindig képtelennek bizonyul arra, hogy felszámolja a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 1999 óta Irakban működő kiképzőtáborait. Az Egyesült Államok 2003. márciusi iraki inváziója előtt, amikor Irak kurdok lakta területe felett Bagdad nem gyakorolt ellenőrzést, a török hadsereg többször is behatolt a térségbe, hogy üldözze a PKK harcosait Washington hallgatólagos jóváhagyásával és a helyi kurd szervezetek támogatásával.

A PKK, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt terrorista szervezetnek tekint. Gerillái 1999-ben Irakba menekültek, miután elfogták vezérüket, Abdullah Öcalant. Egyoldalúan tűzszünetet is hirdettek, de a török hatóságok által változatlanul terroristának minősített kurd felkelők 2004 júniusában felmondták fel a tűzszünete.