Valér
2 °C
8 °C

A kolumbiai hadsereg harcban megölt 15 lázadót

MTI
2005.07.15. 00:22
A kolumbiai hadsereg saját közlése szerint csütörtökön harcban megölte a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) lázadószervezet legalább 15 fegyveresét.

Ez volt a legsúlyosabb csapás a második legnagyobb kolumbiai lázadószervezetre azóta, hogy Alvaro Uribe elnök három évvel ezelőtt hivatalba lépett, és ígéretet tett arra, hogy felszámolja a rebellis csoportokat. A hadsereg katonái és az ELN lázadói közötti összecsapás az ország délnyugati részén fekvő Valle tartományban, Jamundi város közelében zajlott le - közölte újságírókkal Hernando Perez, a hadsereg tábornoka.

A radikális katolikus papok által alapított ELN az 1960-as évek óta harcol azért, hogy szocialista forradalmat hajthasson végre a dél-amerikai országban. A kormány azonban azt állítja, hogy a lázadókat inkább érdekli az emberrablás és a kábítószer-kereskedelem, mint a szegények védelme.

A Washington szövetségesének számító Uribe a lázadók elleni kemény fellépése miatt nagyon népszerű Kolumbiában. A legnagyobb lázadószervezet a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC), amely több mint 30 tagot vesztett el harcban egyetlen napon Uribe hivatalba lépése óta.