Szilárda
0 °C
6 °C

Washington szerint felelőtlen a kínai atomfenyegetés

MTI
2005.07.16. 08:29

Washington nagy mértékben felelőtlennek tartja egy kínai tábornok arra vonatkozó fenyegetését, hogy Peking atomfegyvert vet be az Egyesült Államok ellen, ha az Kínára támad egy esetleges tajvani konfliktusban - közölte Sean McCormack külügyi szóvivő pénteken.

Csu Cseng-hu tábornok, a kínai nemzetvédelmi egyetem dékánja előző nap egy magánalapítvány tanácskozásán kijelentette: ha az amerikaiak rakétákat lőnek ki a válságövezetre, akkor Kína kénytelen lesz nukleáris fegyverekkel válaszolni - adta hírül a The Financial Times.

Tíz év óta ez volt az első eset, hogy magas rangú kínai vezető atomfegyver bevetésével fenyegetőzött. A kínai tábornok kijelentette: felkészültek a kelet-kínai nagyvárosok pusztulására, de ez esetben az amerikaiak is számíthatnak arra, hogy több száz városukat lerombolják.

Csu Cseng-csu ugyanakkor hangoztatta: ez saját véleménye, nem a kormány álláspontja. Kína Tajvant lázadó tartománynak tekinti, és katonai akciót helyezett kilátásba arra az esetre, ha a sziget egyoldalúan kinyilvánítja függetlenségét.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter múlt heti kínai látogatása után úgy fogalmazott, hogy az amerikai-kínai kapcsolatoknak több pozitív, mint negatív elemük van; Washingtont különösen a kínai haderő fejlesztésének gyors üteme aggasztja. Robert Zoellick külügyminiszter-helyettes még ebben a hónapban Pekingbe utazik, hogy biztonsági kérdésekről egyeztessen a kínai vezetéssel.