Emőke
-4 °C
9 °C

Lezuhant egy orosz katonai helikopter Csecsenföldön

MTI
2005.07.16. 16:48
Hegynek ütközött és lezuhant az orosz légierő egyik Mi-8-as típusú helikoptere Csecsenföldön szombat délelőtt, közölte Alekszandr Dobrisev százados, a légierő szóvivője.

A helikopteren tartózkodó kilenc személy közül nyolc - a legénység három tagja és öt határőr - életét vesztette, az egyetlen túlélőt a hankalai orosz katonai támaszpont kórházába szállították. Az eddigi vizsgálatok szerint technikai hibának vagy a pilóta hibájának következtében ütközött 300 méteres magasságban hegynek a helikopter.

A Mi-8-as két Mi-24-es típusú helikopter kíséretében a Groznij melletti Hankalából Tuszhoroj településre repült, és a baleset már a visszaúton történt Itum-Kale településtől 8 kilométerre délkeletre. A földbe csapódott helikopter kigyulladt, és a tűz meglehetősen nagy pusztítást végzett, mivel a jármű üzemanyagtartályai még csak nem színültig voltak.

A M-24-es pilótáinak és a súlyosan megsérült túlélőnek a beszámolója szerint a helikoptert nem érte fegyveres támadás a földről, tehát a csecsen lázadók akcióját ki lehet zárni.

A Mi-8-as két légcsavaros helikopter általában megbízható típusnak számít, de az elöregedő légiflotta szükséges karbantartásának - főleg pénzhiányra visszavezethető - hiánya már több balesetet okozott az utóbbi néhány évben.

A katonai ügyészség a légi közlekedés szabályainak megsértése miatt indított eljárást. A baleset körülményeinek kivizsgálására létrehozott különbizottság szombat délután Moszkvából Csecsenföldre utazott.