Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Teheránba érkezett az iraki kormányfő

MTI
2005.07.16. 17:23
Várhatóan biztonsági megállapodást ír alá Teheránban az iraki kormányfő, aki szombaton érkezett Iránba hivatalos látogatásra.

Szaddám Huszein rendszerének 2003-as megbuktatása óta első ízben látogat iraki miniszterelnök a szomszédos országba. Ibrahím al-Dzsaafari magas szintű, több mint tíz miniszterből álló küldöttség élén érkezett Iránba, az iráni kormány egy befolyásos tagja fogadta a teheráni nemzetközi repülőtéren. Az iraki miniszterelnök várhatóan tárgyal az iráni vezetés több magas rangú képviselőjével.

Szaddám Huszein rendszerének megdöntése óta Bagdad igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatait Iránnal és a több mint egymillió emberéletet követelő, 1980-88-as háború okozta sebek begyógyítására törekszik.

Az iráni hírszerzési miniszter szerint Teherán nagy reményeket fűz a látogatásához. "Minden készen áll az Irakkal való kétoldalú együttműködésre, s mi készek vagyunk aláírni egy biztonsági megállapodást" - mondta Ali Juneszi az IRNA iráni hírügynökségnek.

Amerikai és iraki illetékesek is arra ösztökélik az iraki kormányt, hogy őrizze jobban határait és akadályozza meg, hogy fegyveresek lépjenek iraki területre a koalíciós haderővel és az iraki biztonsági erőkkel való harc céljából.