Eleonóra
-1 °C
2 °C

Tizenkilenc áldozatot követelt a romániai áradás

MTI
2005.07.16. 23:14
Tizenkilencre emelkedett a júliusi romániai árvizek halálos áldozatainak száma, derült ki egy szombat esti hivatalos jelentésből.

Victor Paul Dobre, a román közigazgatási és belügyi tárca államtitkára elmondta, hogy a dél-moldvai árvízben legsúlyosabban érintett Vrancea megyében 12, Bákó megyében 4, Fehér, Galac és Tulcea megyében pedig egy-egy személy vesztette életét az árvízben. Valamennyien 60 év fölötti emberek, akiket azért nem lehetett megmenteni, mert megtagadták, hogy elhagyják otthonukat.

Traian Basescu román államelnök, aki szombaton Vrancea megyében járt helyszíni szemlén, a halottak nagy száma láttán szigorúan elrendelte: az illetékes szervek vizsgálják ki, minden érdekelt megtett-e mindent azért, hogy az árvíz sújtotta településeken minden egyes lakoshoz eljusson a hivatalos figyelmeztetés a közelgő veszélyre.

Basescu elnök bírálta a román elektronikus média hisztéria keltő árvízi adásait, amelyek a román hatóságok tehetetlenségét domborítják ki, miközben szerinte a közigazgatás - a szűkös körülmények ellenére - jól végzi a feladatát.