Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Elvi békemegállapodás az acehi felkelők és a kormány között

MTI/AFP
2005.07.17. 09:27

Elvi békemegállapodás született szombat este Helsinkiben az indonéz kormány képviselői és az Aceh tartománybeli lázadók között, amely közel harmincéves konfliktusnak vet véget reményeik szerint, közölték a lázadók. A kompromisszumos megoldást öt nap tárgyalás után találták meg, közölte Damien Kinsgbury, a Szabad Aceh Mozgalom (GAM) politikai tanácsadója. "Ha Jakarta egyetért, az elvi megállapodást vasárnap aláírják", a végleges szöveget feltehetően a jövő hónapban fogadják el a felek. "Sikerült végre egyfajta kölcsönös egyetértésre jutni" - jelentette ki szombat este Hamid Awaluddin, az indonéz igazságügy és emberi jogok minisztere. Pénteken a felek bejelentették, hogy a lázadók leteszik a fegyvert, és a béke létrejötte után az indonéz hadsereg elhagyja a tartományt. A szerződéstervezet értelmében lehetővé válik pártok létrehozása Acehben, ami a lázadók egyik fő követelése volt.

A megállapodás várhatóan Délkelet-Ázsia egyik leghosszabb ideje tartó konfliktusának vet véget: a szakadár szervezet létrejötte,1976 óta közel tizenötezren vesztették életüket a Szumátra szigetén fekvő tartományban. A GAM száműzetésben élő vezetői azzal vádolják a jakartai kormányt, hogy kifosztották a tartomány gazdag ásványi kincseit, főként a gáz- és kőolajlelőhelyeket és kegyetlen megszálló politikát folytat a fegyveres erőkön keresztül.

A kormány és a lázadók a párbeszédet a tavaly december 26-i szökőár után, nemzetközi nyomásra kezdték újra. A tárgyalásoknak új lendületet adott, hogy a GAM a napokban bejelentette: lemond az önálló állam létrehozásáról.