Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Egy pakisztáni diplomata Londont hibáztatja a merényletek miatt

MTI
2005.07.18. 06:55
Nagy-Britannia nem hibáztathatja a július 7-i merényletekért a külföldi országokat, így Pakisztánt, hanem inkább a muzulmánok beilleszkedésének a kudarcával kellene foglalkoznia - közölte vasárnap Munir Akram, Pakisztán állandó ENSZ-képviselője.

"Fontos, hogy ne mást okoljanak, amikor belső problémáról van szó" - hangsúlyozta a BBC-nek nyilatkozva a pakisztáni diplomata.

A diplomata közölte: mind Nagy-Britanniában, mind Pakisztánban vannak szélsőséges prédikátorok, akik gyűlöletet szítanak mindenki ellen. "Elfogadom, hogy Pakisztánban is van bőven tennivaló, és teszünk is" - tette hozzá. A pakisztáni diplomata szerint nem elegendő ujjal mutogatni a pakisztáni radikálisokra, mivel Nagy-Britanniában is vannak radikálisok, ehelyett a problémák megoldásán kell dolgozni.

A probléma a diplomata szerint a brit társadalomban rejlik, és abban, hogy nem képesek integrálni a muzulmán közösséget. A július 7-i londoni merényletek elkövetői közül hárman pakisztáni származású brit állampolgárok voltak, akik jártak Pakisztánban. Egyikük, Shahzad Tanweer állítólag egy lahori Korán-iskolát is látogatott.

Jack Straw brit külügyminiszter pénteken aggodalmát fejezte ki amiatt, "ami egyes - nem az összes - pakisztáni Korán-iskolákban folyik".