József, Bánk
-7 °C
0 °C

Merényletekre buzdító könyveket árulnak Sydneyben

MTI
2005.07.18. 09:36
Az ausztrál rendőrség terrorellenes részlege vizsgálatot Indított, mert egy sydneyi könyvesboltban az al-Kaida ajánlásával ellátott szélsőséges irodalmat árusítanak, amely az öngyilkos merényletek hatékonyságát taglalja.

Az ausztrál nagyváros délnyugati, erős muzulmán népességgel rendelkező Lakemba külvárosában működő iszlám könyvesboltban kapható A muzulmán földek védelme című kiadvány, amely az öngyilkos bombamerényletek technikáiról értekezik - adta hírül hétfői számában a Daily Telegraph című újság.

Egy másik kiadvány Korán-idézetekkel igazolja az öngyilkos merényletek jogosultságát, míg egy harmadik könyv úgy írja le Ausztráliát, mint a hátrányos megkülönböztetés, a kábítószerek és a prostitúció földjét.

Ken Moroney, Új-Dél-Wales állam rendőrfőnöke hétfőn közölte, hogy megvizsgálják a fenti könyveket, nem tartalmaznak-e olyasmit, ami az ausztrál törvényekbe ütközne.

Ausztráliai muzulmán vezetők elítélték az effajta gyűlöletkeltő irodalmat. Keysar Trad, az ausztráliai iszlám szövetség elnöke aggodalmának adott hangot amiatt, hogy ilyen kiadványok szabadon vásárolhatók az országban.

A könyvesbolt tulajdonosai egyelőre nem kommentálták az ügyet, de azt ígérték, hogy később nyilatkozatot adnak ki róla.