Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kiutasítottak Fehéroroszországból egy amerikai professzort

MTI
2005.07.19. 06:51

A fehérorosz hatóságok kiutasítottak egy amerikai jogászprofesszort. Terry Bosch kevesebb mint egy napot kapott arra, hogy családjával együtt elhagyja Fehéroroszországot - közölte a professzor az interneten közzétett és az Interfax hírügynökség által hétfőn ismertetett levelében.

A külügyminisztérium nem hosszabbította meg Terry Bosch vízumát. A professzor nemzetközi jogot oktatott és családjával két éve élt Fehéroroszországban - közölték a külügyminisztérium illetékesei, akik a arról nem kívántak nyilatkozni, miért nem hosszabbították meg a professzor vízumát.

A levélben Terry Bosch közölte: ott tartózkodása alatt kerülte, hogy beleavatkozzon az ország politikai életébe. Biztosított róla, hogy egyetlen ellenzéki vezetővel sem találkozott és soha nem szólalt fel ellenzéki gyűlésen. Azt is tudatta, hogy még országa fehéroroszországi nagykövetségével is kerülte a kapcsolattartást, annak bizonyítására, hogy nem az amerikai kormányzat megbízásából dolgozik a volt szovjetköztársaságban.

A minszki amerikai nagykövet az Interfax szerint nem kívánt nyilatkozni Bosch kiutasításáról, arra hivatkozva, hogy magánügyről van szó.