Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Nyugalomra szólított fel a síita ellenállás vezére

MTI
2005.07.19. 08:11

Nyugalomra szólított fel Irakban az elmúlt hetek véres öngyilkos merényletsorozata után Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok, aki korábban két felkelést vezetett az amerikaiak ellen. A BBC televíziónak adott hétfői interjúban a befolyásos muzulmán vallási méltóság mégis hangsúlyozta az iraki népnek azt a jogát, hogy szembe szálljon az Egyesült Államok vezette megszálló erőkkel.

Azt mondta, hogy az iraki népnek önuralmat kell tanúsítania, nem szabad felülnie a Nyugat vagy a megszállók provokációinak. Az iraki hadseregnek és rendőrségnek is óvakodnia kell attól, hogy konfrontációba keveredjen az iraki néppel vagy a megszálló erőkkel. Ennek ellenére Szadr védelmébe vette az amerikaiak vezette megszálló erők elleni fegyveres támadásokat. Úgy vélekedett, hogy az ellenállás minden szinten - vallási, intellektuális vagy bármely más területen - legitimnek tekintendő. A hitszónok az amerikai katonai jelenlétet hibáztatta az elmúlt időszak erőszakcselekményeiért.

"Maga az erőszak a probléma, Irak függetlenségének hiánya a probléma" - magyarázta Szadr, aki szerint minden más probléma innen származik. "A felekezeti ellentétektől a polgárháborúig, minden bajt az amerikai jelenlét okoz" - mondta. Szadr nemrég békés ellenállásra hívott fel Irakban, miután 2004-ben az irányítása alatt álló milíciát két fegyveres lázadásra buzdította.