József, Bánk
-7 °C
0 °C

Vallási rendeletben tiltják a brit muzulmánoknak a merényleteket

MTI
2005.07.19. 15:08
Szigorúan tilosnak nevezte, és az iszlám tanításával ellenkezőnek minősítette az öngyilkos merényleteket és ártatlan emberek legyilkolását a londoni merényletekben több mint félezer brit muzulmán vallási méltóság és hittudós. A Brit Muzulmán Fórum (BMF) fatvát, a muzulmán hívek számára kötelező vallási rendeletet bocsátott ki, amelyben a csaknem 300 nagy-britanniai mecsetet képviselő szervezet részvétét fejezte ki a július 7-i londoni pokolgépes merényletek 56 áldozata hozzátartozóinak, és gyors felgyógyulást kívánt a sebesülteknek - jelentette a BBC.

Gul Mohammed, a BMF titkára a Koránt idézte: "Aki megöl egy emberi lényt... az egész emberiséget öli meg; és aki megment egy emberi életet, az egész emberiséget menti meg". Majd így folytatta: "Az iszlám álláspont világos és egyértelmű: egy lélek gyilkosa az emberiség egészének gyilkosa; aki nem tartja tiszteletben az emberi életet, az az emberiség ellensége. Imádkozunk azért, hogy a szélsőségesség és a terrorizmus vereséget szenvedjen a világon. Imádkozunk azért, hogy a béke, a biztonság és a kölcsönös megértés diadalmaskodjék a sokkultúrájú Nagy-Britanniában".

A fatvát, melyet július 22-én fognak felolvasni az ország összes mecsetjében, Tony Blair brit miniszterelnök és az 1,6 milliós brit muzulmán közösség vezetőinek keddi, a londoni pokolgépes merényletek ügyében összehívott találkozója előtt hozták nyilvánosságra.