Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Lengyelország 100 millió dolláros segélyt vár Washingtontól

MTI
2005.07.20. 06:54
Jerzy Szmajdzinski lengyel nemzetvédelmi miniszter kedden Washingtonban közölte, országa 100 millió dolláros segélyt vár az Egyesült Államoktól a hadsereg korszerűsítésére.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Jerzy Szmajdzinski közölte: a pénzt F-16-os vadászgépek pilótáinak kiképzésére, pilóta nélküli légi járművek, valamint Humvee harci járművek beszerzésére kívánják fordítani.

Rumsfeld újságírói kérdésre elmondta, hogy a segélyt még nem hagyták véglegesen jóvá. A védelmi minisztérium támogatta, hogy Lengyelország megkapja az összeget, de még a külügyminisztériumnak is jóvá kell hagynia és a kongresszusba is be kell nyújtani. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter közölte: azt várja, hogy Lengyelország megkapja a 100 millió dollárt. A segéllyel az Egyesült Államoknak Irakban segítséget nyújtó országoknak kívánnak ellenszolgáltatást nyújtani.

A NATO-tag Lengyelország az Egyesült Államok elkötelezett szövetségese, Afganisztánba és Irakba is küldött katonai egységeket. Szmajdzinski szerint a lengyel-amerikai együttműködés a lengyel hadsereg hasznára vált. "Jelentős tapasztalatot jelentenek számunkra az iraki és az afganisztáni közös műveletek" - hangsúlyozta a lengyel nemzetvédelmi miniszter.