Valér
4 °C
8 °C

A gyilkosságok miatt meghátráltak az iraki alkotmányozók

MTI
2005.07.20. 11:53
Az alkotmányozók
Az alkotmányszövegező bizottság az első nemzeti szintű politikai testület, amelyben a választásokat bojkottáló - így a parlamentből jobbára kiszorult - közösség képviseltetni tudta magát. A szunnita vallási közösség eredetileg 15 taggal képviseltette magát a 71 fős parlamenti bizottságban. Részvételük esélyt jelent arra, hogy sikerül kihúzni a talajt a jórészt szunnita felkelés alól.
Felfüggesztette közreműködését az iraki alkotmány szövegén dolgozó bizottság több szunnita tagja, miután két másik szunnita bizottsági tag gyilkosság áldozata lett, közölte szerdán politikai csoportjuk, az Iraki Nemzeti Párbeszéd szóvivője. A szunnita tömb két tagját kedden ölték meg. Négy tagjuk ezután felfüggesztette részvételét az alkotmányozó bizottságban, "mert az iraki körülmények nem alkalmasak arra, hogy bárki is elvégezze feladatát" - közölte a szóvivő.

Egy szunnita bizottsági tag szerint a testület minden szunnita tagja úgy döntött, hogy szünetelteti részvételét a munkában, és csütörtökön egyeztetnek az őket delegáló közösség vezetővel az esetleges kilépésről. A fejlemény megnehezítheti a testület számára, hogy a határidőig, augusztus közepéig befejezze munkáját. A gyilkosságok néhány órával azután történtek, hogy Dzsalal Talabani államfő kijelentette, reményei szerint a tervezet szövege még július végéig elkészül.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft