Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Feltratóztatták az izraeli biztonsági kerítés ellen tüntető európaiakat

MTI
2005.07.21. 07:06

A Gázai övezetből tervezett izraeli kivonulás ellen tiltakozó zsidó telepesek nagy része csütörtökre virradóra elhagyta a dél-izraeli Kfar-Maimont. A tüntetők a Gázai övezetben fekvő, kiürítésre ítélt zsidó telepekhez akartak vonulni. A tüntetést szervező ciszjordániai és gázai telepesek tanácsának elnöke, Ben Cvi Liberman közölte, hogy kis csoportokban beszivárogva akarnak behatolni Gus Katif teleptömbbe. Mint mondta, két hét múlva várhatóan már tízezren lesznek Gus Katifban.

Az izraeli rendőrség csütörtökre virradóra feltartóztatott egy több gépkocsiból álló konvojt, amelyben izraeli telepesek utaztak a Gázai övezetben lévő Gus Katif irányába. Kfar-Maimon térségébe tizenöt-húsz ezer rendőrt irányítottak.

Az izraeli hatóságok még kedden feltartóztattak több gépkocsit és egy autóbuszt is, amelyekben európai békeaktivisták utaztak. A százötven békeaktivistát a Jordánia és Ciszjordánia közötti Allenby-hídi átkelőnél állították meg, és magyarázat nélkül megtiltották nekik a továbbhaladást. Az európaiak palesztinokkal és izraeli békeaktivistákkal együtt az izraeli biztonsági kerítés elleni jeruzsálemi tüntetésen akarnak részt venni. Az izraeli belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy azért tagadták meg az európaiaknak a belépést, mert turistaként érkeztek, holott politikai aktivisták. A szóvivő szerint az aktivisták a belépési tilalom bejelentésekor rátámadtak a határőrökre.