Valér
2 °C
8 °C

Koszovó újabb macedón fegyveres konfliktustól fél

MTI
2005.07.21. 12:19

Aggodalmát fejezte ki csütörtökön a koszovói kormány amiatt, hogy újabb fegyveres konfliktus lehetőségéről érkeznek hírek az albánok lakta macedóniai térségből. Az ottani szélsőséges csoportok erőszakot helyeztek kilátásba céljaik eléréséért.

"Hiszünk az ohridi megállapodással összhangban álló politikai folyamatok sikerében. A koszovói kormány támogatja a macedón kormányt e folyamatban" - áll a tartományi kormány csütörtöki nyilatkozatában. A kormány hangsúlyozza, hogy tiszteletben tartja Macedónia szuverenitását és területi egységét, de felszólítja a macedóniai albán és macedón pártokat, hogy tartsák tiszteletben a törvényeket, és tegyenek meg mindent az ország stabilitása érdekében.

Macedóniából újabban ismét aggasztó hírek érkeznek: a hajdani gerillavezér, Agim Krasniqi irányítása alatt albán szélsőségesek ismét összpontosítják erőiket a koszovói határ közelében és Kondovo településnél. A szélsőségesek állítólag ellenőrzésük alatt tartják az albánok lakta Kondovót, és már nehézfegyverekkel, sőt rakétavetőkkel is rendelkeznek. A múlt héten két pokolgépes támadás is történt egy szkopjei rendőrőrsnél, illetve a nyugat-macedóniai Tetovóban. Mindkét robbantás albánok lakta városrészben történt.