Valér
4 °C
8 °C

Kétségessé teszi az iraki alkotmány sorsát a szunniták bojkottja

MTI/AP
2005.07.21. 13:06

Továbbra is távol maradnak az iraki alkotmányozó bizottság munkájától a szunnita tagok. Egyebek közt két társuk meggyilkolásával kapcsolatban nemzetközi vizsgálatot, közösségüknek a testületben több befolyást követelnek, jelentették be csütörtökön.

A szunniták már szerdán felfüggesztették a bizottságban való részvételüket addig, amíg bizonyos követeléseik nem teljesülnek, közölte Kemál Hamdún, a parlamenti bizottságba múlt hónapban kinevezett tizenöt szunnita egyike.

Követeléseik közé tartozik az említetteken kívül az is, hogy az alkotmányozó testület síita elnöke vonja vissza minapi kijelentését, miszerint a végső szövegváltozat már a hónap végére elkészül. A vallási kisebbséget alkotó szunniták bojkottja ugyanis kétségessé teszi, hogy a bizottság a kitűzött határidőig, augusztus 15-ig befejezi feladatát. Ha sikerül is nélkülük elkészíteni az alkotmány szövegét, a szunnita közösség támogatása híján megtörténhet, hogy nem kapja meg az életbe lépéshez szükséges népszavazási támogatást. A szunnita arabok Irak 27 milliós lakosságának mintegy húsz százalékát teszik ki.