Klaudia
-4 °C
2 °C

Pénteken eldől, lesz-e előrehozott választás Németországban

MTI
2005.07.21. 14:04

Wolfgang Thierse, a német képviselőház (Bundestag) elnöke csütörtökön valószínűnek tartotta, hogy Horst Köhler köztársasági elnök feloszlatja a Bundestagot, és lehetővé teszi Németországban az idő előtti választás megtartását még az ősszel.

Eközben Németország, különösen a politikai elit arra vár, hogy Köhler nyilvánosságra hozza döntését. Az államfő ezt legkésőbb pénteken teheti meg. Az alkotmány előírása értelmében 21 nap áll rendelkezésére, hogy döntést hozzon, és mivel Gerhard Schröder kancellár július elsején kezdeményezte a Bundestag feloszlatását, a határidő pénteken jár le.

A szociáldemokrata Thierse televíziós interjújában azt is hangsúlyozta, hogy Köhler egyéni döntést hoz, és ez a közhangulat ellenében is történhet, illetve nem csak jogi, de politikai szempontokat is mérlegelés tárgyává tehet. Köhlernek elsősorban azt kell vizsgálnia, hogy valóban fennáll-e a kormányzásképtelenség esete, amit sokan - köztük alkotmányjogászok és parlamenti képviselők is - vitatnak. A befolyásosabb politikai pártok egyként akarják az előre hozott választást, és a közvélemény nagy többsége is a korai szavazás mellett van. A pártok már választási kampányukat is megkezdték.

A Német Szövetségi Köztársaság történetében harmadszor kerülne sor idő előtti választásra. Az előző két alkalommal Willy Brandt szociáldemokrata és Helmut Kohl kereszténydemokrata kancellár kényszerítette ki az előre hozott választást.