Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tüzet nyitottak a tüntetőkre Jemenben

MTI
2005.07.21. 14:56
Tüzet nyitottak olajáremelés miatt kitört zavargások résztvevőire a rendfenntartók csütörtökön Jemenben, három ember meghalt. A beszámolók szerint Hudejda kikötővárosban a rohamrendőrség rálőtt a tüntetőkre, amikor azok olajipari létesítményeket akartak megrohanni. A második napja tartó rendbontásokban csütörtökön összesen öten vesztették életüket az országban.

Zavargások helyszíne volt a főváros, Szanaa, valamint egy nyugati és egy déli tartomány is. Szanaában csütörtökön tankok vonultak fel az elnöki palota és más kormányzati épületek elé. A hudejdai finomítóból kikerülő olajat nagyrészt belföldön használják fel. A kisebb olajtermelők közé tartozó arab állam bevételeinek 65 százaléka az olajipari szektorból származik.

A jemeni kormány szerint a kőolaj árának jelentős emelése a világpiaci árszinttel összhangban történt, és annak a reformfolyamatnak a keretébe illeszkedik, amelyet 1995-ben indítottak a gazdasági összeomlás elkerülésére a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank támogatásával. A kormány intézkedéseket ígért a keddi áremelés ellensúlyozására.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft