Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hét évre ítéltek egy indiai terroristát

MTI
2005.07.22. 15:34
Hét évi börtönre ítélt pénteken egy bombay-i bíróság egy brit állampolgárságú férfit, aki 2001. szeptember 11-én, a New York-i és washingtoni terrortámadásokkal egy időben Londonban tervezett merényleteket.

Mohammed Afroze több al-Kaida-taggal arra készült, hogy a londoni képviselőháznak, illetve a Tower-hídnak vezessen polgári légi járatokat. Bangladesi, afgán és pakisztáni cinkosokkal együtt Afroze helyet bérelt két Manchesterbe induló járatra, de az utolsó pillanatban pánikba estek és megfutamodtak. A terrorista azt is bevallotta, hogy merényletet terveztek a melbourne-i Rialto-tornyok elleni is, és neki köze volt az indiai parlament elleni, 2001. decemberi terrorakcióhoz is.

Afrozét 2001. októberében tartóztatták le egy bombay-i szállodában nem sokkal azután, hogy elmenekült Nagy-Britanniából. Indiában az ország terrorellenes törvénye alapján helyezték vád alá. Fivérét, akit azzal vádoltak, hogy hamis papírokkal látta el a testvérét, és megtanította őt repülőgépet vezetni, bizonyítékok hiányában felmentették.