Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Észak-Koreának nyolc atombombára való alapanyaga is lehet

MTI
2005.07.27. 18:56
Észak-Korea nyolc vagy akár több atombomba előállításához szükséges hasadó anyagot is felhalmozhatott, Washington ezért is akar minél hamarabb véget vetni Phenjan nukleáris törekvéseinek - olvasható a The New York Times szerdai számában.

A liberális lap szerint az észak-koreai atomprogramról kezdődött egész tárgyalási sorozat összeomolhat, ha a héten kezdődött negyedik fordulóban sem születik eredmény. Ez előző három fordulóban a felek nem tudtak áttörést elérni. A The New York Times szerint a Bush-kormányzat újfajta rugalmasságot tanúsít azzal az érzékeny kérdéssel kapcsolatban, hogy milyen jellegű és ütemezésű segélyeket lehet majd nyújtani a kommunista államnak, ha az beleegyezik nukleáris fegyverkezési programja leállításába.

Washingtoni források szerint az Egyesült Államok a 2003-ban Líbiával szemben alkalmazott taktikához folyamodik. A fokozatosság elvére építő akkori egyeztetések eredményeként az arab ország vezetője, Moammer el-Kadhafi ezredes úgy döntött, felszámolja nukleáris programját.