Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bush környezetvédelmi gesztusa

MTI/AFP
2005.07.28. 07:00

Hat ország megállapodását jelentette be a Föld felmelegedésének megállításáról Washingtonban George Bush amerikai elnök. A szerdai megállapodást az Egyesült Államok, India, Kína, Japán, Dél-Korea és Ausztrália írt alá. A dokumentum a felmelegedés elleni küzdelem mellett az energiabiztonságban és a megújúló energiaforrások kérdésében is együttműködést irányoz elő.

Jim Connaughton, a Fehér Ház környezetvédelmi tanácsadója közölte: az egyezmény neve "Ázsiai-Csendes-óceáni partnerség a tiszta fejlődésért és az éghajlatért", és nem célja kiváltani az 1997-es kiotói jegyzőkönyvet, amelyet Washington és Canberra a mai napig nem írt alá. Ez utóbbi, amely februárban lépett hatályba, kötelezi az aláírókat, hogy az 1990-es szinthez képest 5,2 százalékkal csökkentsék az üvegház-hatást növeli gázok kibocsátását 2012-ig.

George Bush 2001 januárjában, hivatalba lépésének egyik első döntésével nem terjesztette ratifikálásra a kiotói jegyzőkönyvet az amerikai szenátus elé, arra hivatkozva, hogy az lassítaná az amerikai gazdaság növekedését.