Gerzson
-3 °C
3 °C

Terrorizmusellenes fatvát hirdettek a muszlim vallási vezetők

MTI
2005.07.28. 17:28
Amerikai és kanadai muszlim hittudósok terrorizmusellenes fatvát, jogi állásfoglalást tettek közzé csütörtökön. Az iszlám elítéli a terrorizmust, a vallási szélsőségeket és bármely, a polgári lakosság ellen elkövetett erőszakot, az öngyilkos robbantásokat - olvasható az Észak-amerikai Fiqh Tanács egyoldalas tiltó kinyilatkoztatásában.

A vallásjogi testület tudatta, a fatvát a legutóbbi londoni és egyiptomi merényletekre adott válasznak szánja. Az a törekvése, hogy az állásfoglalás eljusson a nem muszlimokhoz, valamint Észak-Amerika és a világ muszlimjaihoz, főleg azokhoz a fiatalokhoz, akik fogékonyak lehetnek az iszlám szélsőségességre.

A fatva a Koránból és egyéb iszlám szövegekből idéz annak alátámasztására, hogy ártatlan embereket támadások célpontjává tenni tilos. Az ilyen erőszakot elkövetők "bűnözők, nem pedig mártírok" - szögezi le az állásfoglalás.

A vallási vezetők a merényletek megelőzésének szándéka mellett mindenekelőtt az amerikai népnek kívánnak üzenni. A muszlim tudósok meg kívánják változtatni azt az aggodalomra okot adó téves nézetet, hogy az iszlám azonos az erőszakkal, a terrorizmussal.