Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nem akar újból kormányfő lenni a volt bolgár cár

MTI
2005.07.29. 16:30

A távozó bolgár miniszterelnök pénteken úgy nyilatkozott, hogy nem óhajt ismét pártja, az elhúzódó kormányalakítási válság közepette valószínűleg újból kormányalakítási lehetőséget kapó II. Szimeon Nemzeti Mozgalom kormányfőjelöltje lenni. Újságírók kérdésére, hogy ő lesz-e a következő kormányfő, azt felelte: "nemet mondtam".


Szimeon Szakszkoburggotszki
nem vállalja (Fotó: EPA)
A június 25-én megalakult új parlament csütörtökön elutasította a választásokon győztes szocialisták balközép koalíciós kormányát, amelyet a Jog és Szabadság Mozgalma elnevezésű, a török kisebbséget képviselő párttal alakítottak. Miután Szergej Sztanisev kijelölt szocialista párti miniszterelnök beismerte kudarcát, Georgi Parvanov államfő várhatóan ismét a volt uralkodó és leköszönő kormányfő, Szimeon Szakszkoburggotszki Nemzeti Mozgalmát bízza meg, hogy alakítsa meg a 2007-es európai uniós csatlakozást megvalósító kormányt. A választási kampány során és a múlt héten is a Nemzeti Mozgalom elutasította a nagykoalíciót.

Ha a jobbközép párt sem tud kormányt alakítani, akkor Parvanovnak az alkotmány értelmében egy harmadik pártot kell megbíznia a kabinet létrehozásával. Ha ez is kudarcot vall, akkor az államfő ügyvezető kormányt nevez ki, és új választásokat ír ki az országban.