Valér
4 °C
8 °C

Erőszakhullám Kasmírban

MTI
2005.07.29. 18:15

Legalább tizenhét halottja van az elmúlt héten lezajlott harcoknak Kasmírban, közölte az indiai rendőrség, amely pénteken újabb harcokról számolt be. Az erőszakhullám tizenhét halálos áldozata között négy rendőr, három szélsőséges muzulmán és számos civil volt. Pénteken ketten meghaltak, tizenheten megsebesültek egy heves tűzpárbajban, mely az indiai katonaság és a szélsőséges muzulmán lázadók között robbant ki.

#alt#
Lángoló rendőrautó Kasmírban (Fotó: EPA)

A harcok azt követően kezdődtek, hogy több gránát robbant a kasmíri főváros, Srinagar központjában. Szemtanúk szerint a sebesültek között újságírók és operatőrök is voltak. A robbanólövedékek a város központi részén robbantak, ahol boltok, üzletközpontok találhatók. A lázadók itt nyitottak tüzet és dobtak gránátokat egy rendőrségi őrhelyre. A támadásért az al-Manszurijan és a Dzsamiat-ul-Mudzsahidin szélsőséges muzulmán csoportok vállalták a felelősséget.

Az év eleje óta az indiai biztonsági szolgálatok több mint 500 szélsőségest öltek meg. Az újdelhi kormány többször is azzal vádolta Pakisztánt, hogy támogatást nyújt a lázadó csoportoknak.