Emőke
-4 °C
9 °C

Észak-Korea felújítaná a könnyűvizes reaktorok tervét

MTI/AFP
2005.07.30. 08:58

Közös nyilatkozat tervezetét terjesztette elő a házigazda kínai küldöttség szombaton, a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről Pekingben folyó hathatalmi tárgyalások ötödik napján, közölte egy dél-koreai kormánytisztviselő. A dokumentumot a szombati ülésen nyújtották be, amelyen a hat ország (Észak- és Dél-Korea, Japán, Kína, Oroszország és USA) küldöttségvezetői közül öt vett részt, az orosz Alekszandr Alekszejev ugyanis hazautazott.

A Kyodo japán hírügynökség értesülése szerint Phenjan kérte: újítsák fel két könnyűvizes reaktor építésének tervét Washington és Phenjan 1994-es kétoldalú megállapodása alapján, tekintve, hogy ezek jóval kevesebb - atombomba gyártására felhasználható - hasadóanyag termelésével járnak, mint az egyéb típusú atomreaktorok. A könnyűvizes reaktorok tervétől az amerikaiak 2003-ban elálltak. Előzőleg ugyanis az Egyesült Államok azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy az 1994-es egyezményt megsértve titokban folytatja az urániumdúsítást. Washington most is ellenzi a terv felújítását. "Észak-Koreában minden atomprogram potenciálisan katonai program lenne" - mondta Sean McCormack külügyi szóvivő.

A hathatalmi tárgyalások negyedik fordulója kedden kezdődött a kínai fővárosban. Az előző három forduló - 2003 augusztusában, majd a múlt év februárjában és júniusában - nem hozott jelentős eredményeket.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft