Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Üzbegisztán 180 napot ad az amerikai csapatoknak a távozásra

MTI/AFP
2005.07.30. 13:11

Üzbegisztán hivatalosan felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja ki erőit az ország déli részén lévő karsi-hanabádi légi támaszpontról, amely az amerikaiak afganisztáni tevékenységének egyik fő bázisa, írta szombaton a Washington Post. Taskent 180 napot ad Washingtonnak arra, hogy kivonja repülőgépeit és katonáit, leszerelje berendezéseit, idézi az amerikai lap Pentagon-illetékesekre hivatkozva azt a levelet, amelyet az üzbég külügyminisztérium adott át pénteken a taskenti amerikai nagykövetségnek.

A döntés jó néhány logisztikai problémát okoz az amerikai fegyveres erőknek. A K2 néven is ismert karsi-hanabádi bázisra érkeznek repülővel a humanitárius segélyszállítmányok, és onnan szárazföldi úton jutnak el Afganisztán északi részébe. Az üzbegisztáni támaszpont az amerikai repülőgépek üzemanyag-ellátásra is szolgál, és elegendő hosszúságú kifutópályája van a nehéz gépek fogadására.

A lap kérdésére válaszolva Lawrence Di Rita védelmi szóvivő azt hangoztatta, hogy az amerikai katonai műveletek nem függnek egyetlen támaszponttól, bárhol van is az a világon. "Képesek leszünk szükségleteink szerint végrehajtani műveleteinket, bármi történjék is" - mondta, úgy ítélve meg, hogy egyelőre csak diplomáciai ügyről van szó.

Taskent már július elején hangsúlyozta, hogy az amerikaiak csak ideiglenes jelleggel tartózkodhatnak a támaszponton.