Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Több ellenzékit vett őrizetbe az egyiptomi rendőrség

MTI
2005.07.31. 08:15
Őrizetbe vette az egyiptomi rendőrség szombaton Kairóban a Kefaja (Elég) nevű ellenzéki mozgalom több tucatnyi tagját, akik Hoszni Mubarak elnök rendszere ellen tüntettek. Az őrizetbe vettek között van a szervezet szóvivője, George Isaac, valamint két vezetője, Amin Eszkandar és Vael Hálil is - közölte az ellenzéki mozgalom, amely szerint mintegy negyven embert állítottak elő. A rendőrség harminc személy őrizetbe vételét erősítette meg.

Mintegy ötszáz, Hoszni Mubarak hatodik elnöki megbízatása ellen tiltakozó tüntetőnek sikerült összegyűlnie az újságíró szövetségnek a városközpontban, a Nílus partján található székháza előtt. Ezer rendőr és civil ruhás biztonsági biztosította a környéket. A mozgalom vezetőit néhány óra után a rendőrség elengedte, majd ismét csatlakoztak a tüntetőkhöz. Több incidens is történt, a rendőrök szórványosan gumibotokkal támadtak a tüntetőkre és az újságírókra.

A 77 éves Hoszni Mubarak, aki 24 éve van hatalmon, csütörtökön jelentette be, hogy indul a szeptemberi 7-i elnökválasztásokon. Egyiptomban az Anvar Szadat elnök 1981-es meggyilkolása után bevezetett szükségállapot miatt tilosak a tüntetések.