Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Észak-Korea kész aláírni az atomsorompó-egyezményt

MTI
2005.07.31. 08:28
Észak-Korea a phenjani rádió szerint kész csatlakozni az atomsorompó-egyezményhez, ha sikerül megoldani a jelenlegi nukleáris vitát. A vasárnapi rádiójelentés szerint, amelyet a Yonhap dél-koreai hírügynökség ismertetett, Pek Nam Szun észak-koreai külügyminiszter közölte a héten Laoszban tartott ázsiai-csendes-óceáni fórumon: hazája türelmesen várja, hogy megtalálják a kivezető utat abból a helyzetből, amely atomfegyver előállítására kényszerítette.

Pek pénteken mondott beszédet Vientianéban, míg Pekingben észak-koreai képviselők a hatoldalú tárgyalásokon vettek részt, amelyek célja, hogy meggyőzzék Phenjant: hagyjon fel atomfegyverkezési programjával. "Észak-Korea csatlakozik az atomsorompó-egyezményhez, ha a nukleáris kérdést sikerül józanul megoldani, és hozzájárul a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzéseihez" - idézte az állami rádió Pek szavait.

Az észak-koreai külügyminiszter az atomfegyverkezés leállításának feltételéül szabta az egész Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését. Csung Dong Jong dél-koreai országegyesítési miniszter vasárnap közleményben jelentette be, hogy a két Korea kész októberben a határon átvezető utakat és vasútvonalakat megnyitni. A megállapodásra azután került sor, hogy a múlt hónapban Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel tárgyalt Phenjanban. Pekingben a két Korea, Oroszország, az Egyesült Államok, Japán és Kína részvételével folytatódtak vasárnap az észak-koreai atomprogramról tartott tárgyalások.

"Most, hogy Kína ismertette elképzeléseit, ezeket kiindulópontként használjuk a konszenzus alapjául szolgáló elvi dokumentum kidolgozásához" - közölte Szaiki Akitaka, a japán küldöttség helyettes vezetője. Christopher Hill amerikai főtárgyaló szombaton úgy nyilatkozott, hogy a kínai javaslat jó alapul szolgál a tárgyalásokhoz.