Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Irán nem újítja fel urándúsító tevékenységét

MTI
2005.07.31. 08:51
Irán bejelentette vasárnap, hogy nem újítja fel urándúsító tevékenységét, és folytatja tárgyalásait az Európai Unióval. Felújítja viszont korlátozott uránátalakító tevékenységét, ha az EU vasárnap délutánig nem áll elő konkrét javaslatokkal arra nézve, mit lenne hajlandó cserébe adni Iránnak az urándúsításról való esetleges lemondásáért.

Teherán augusztus elsejei határidőben egyezett meg az EU nevében tárgyaló Franciaországgal, Nagy-Britanniával és Németországgal az európai javaslatok benyújtására. A három ország nagykövetei hat nap haladékot kértek, de Teherán nem egyezett bele - közölte Ali Agamohammadi, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács szóvivője. Mint mondta, helyi idő szerint 17 óráig (közép-európai idő szerint 14 óra 30 percig) várják az európai országok javaslatait, ha addig nem érkeznek be, Irán felújítja korlátozott uránátalakító tevékenységét iszfaháni atomlétesítményében. Ennek során a szilárd uránoxidot gáz halmazállapotú urán-hexafluoriddá (UF6) alakítják át. A szóban forgó művelet az urándúsítást közvetlenül megelőző lépés.

Az EU nevében tárgyaló Franciaország, Nagy-Britannia és Németország gazdasági és politikai előnyöket helyezett kilátásba Teherán számára, ha lemond az urándúsításról és a nukleáris fűtőanyag újrafeldolgozásáról. Noha mind az urándúsítás, mind pedig a nukleáris fűtőanyag újrafeldolgozása szolgálhatja az energiatermelést is, mindkét tevékenység lehetőséget nyújt nukleáris fegyverek gyártására is. Az Egyesült Államok azzal gyanúsítja Iránt, hogy atomfegyver előállítására törekszik.